JanKoWeb: Počítače a IT - ReRe: připomínač přestávek aneb zdravější práce s počítačem

ReRe: připomínač přestávek aneb zdravější práce s počítačem

Program ReRe je velmi praktická utilita pro práci u počítače. V nastaveném intervalu uživatele odhání od obrazovky počítače. Sám jsem si podobný prográmek kdysi dělal - viz Program Pamětník. Musím ale říci, že tento je praktičtější.

Šílenost?

Kdo si říkáte, že je to nesmyl, možná jste neslyšeli o Repetitive strain injury. Z osobní zkušenosti vím, že člověk se často u počítače zapomene - nastane tzv. flow stav (psychologický termín pro stav, kdy je člověk svou činností vtažen natolik, že zapomíná sám na sebe a nevnímá okolí). Ruku na srdce - nikdy se vám to u počítače nestalo?

Musím říci, že na pracovní výkon má takováto utilita nevídaný pozitivní vliv.

Možnosti programu

Program ReRe je velmi šikovně udělán - schová se v Systray, ale uživatel má možnost zobrazit si malé plovoucí poloprůhledné okénko s časem, který zbývá do přestávky. Zároveň je možné program "zapauzit" nebo vyvolat přestávku ručně.

Jak se program během přestávky zachová lze nastavit: může jen zbarvit plochu do zadané barvy se zadanou průhledností, nebo zablokovat myš či klávesnici (10 vteřin po aktivaci celoobrazovkového módu).

Doporučené nastavení

Sekce Time: Work duration: 45 minut, Relax Duration: 3 minuty, povoleno Long relax, every short relax 1 times (to znamená, že po 45 minutách práce se vyhlásí 3 minutová přestávka, a celkově po hodině a půl jedna 10 minutová).

Sekce Notify: zaškrtnuto Pre-Notify, Screen Mask (posutovátko na "opaque"), Color custom - zelená (je dobrá na oči). Animation Slow (pomalostí vás upozorní, že máte dokončit práci).

Pozorování - když jsem neměl screen mask na "opaque" (tj. bez průhlednosti), měl jsem tendenci při "zatažení" ještě něco dělat a pauzu v zápalu práce ignorovat;-) Stejně tak, když jsem neměl Lock Input Mouse - po 10 vteřinách se zablokuje myš, měl jsem tendenci přestávku odkládat.

ReRe - relax reminder
ReRe - relax reminder

ReRe na Stahuj.cz (0.8.1 Build 00091), web programu What is ReRe?.

Rubrika Počítače a IT | Tagy Připomínání | St 25.04.2012 | 1397x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Rozlišujte mezi pocity a myšlenkami."

M. Rosenberg