JanKoWeb: Programování - Big a Little endian - způsoby ukládání dat v paměti počítačů
jankoweb.wz.cz
Světový den duševního vlastnictví.


Big a Little endian - způsoby ukládání dat v paměti počítačů

Nejedná se o žádné rudé tváře, Big a Little endian jsou dvě označení pro dva různé způsoby uchovávání dat, respektive čísel, v paměti počítačů...

Jde o to, zda první cifra je nejvyšší (Big endian; na Wikipedii nalezneme mnemotechnickou pomůcku "big end first" - velký končí první, tedy nejvyšší cifra je na začátku), nebo naopak nejnižší (Little endian; podobně "little end first" - malý končí první, tedy na prvním místě je nejméně důležitá cifra).

To může způsobovat neportabilitu (nepřenosnost) některých aplikací z UNIXu na Windows. Jestliže třeba v programu načítáme nějaký binární soubor (zjednodušeně řečeno soubor, který není čitelný běžným prohlížečem textu), musíme si na endianitu dávat pozor, protože jinak budeme načítat nesmysly.

Zjednodušeně si to můžeme představit jako rozdíl mezi psaním u nás (zleva doprava) a třeba v arabských státech (zprava doleva). Pro naši analogii si vezměme třeba u nás psané číslo tisíc (1000). Když bychom se striktně drželi pravidel čtení, kamarád z dálného východu by mohl prohlásit, že se jedná o číslo jedna (0001), protože by číslo četl z druhé strany.

(Nejen) pro čtení binárních dat je tedy endianita dosti podstatná.

Endianita na Wikipedii.

Rubrika Programování | Tagy Binární soubory, Počítače, Data, Paměť | St 30.09.2009 | 7122x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nejjistější způsob, jak zdvojnásobit své peníze, je přeložit je napůl a strčit je do kapsy."

K. Hubbard