JanKoWeb: Programování - Eclipse - instalace a nastavení C++
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den svobody tisku.


Eclipse - instalace a nastavení C++

Vývojové prostředí Eclipse, které bylo primárně určené pro psaní programů v jazyce JAVA, dnes již obsahuje řadu pluginů, které umožňují psaní programů i v jazyce C++ nebo třeba PHP. Dnes se podíváme na to, jak rozchodit Eclipse s překladačem C++ pod Windows XP.

Stažení a instalace prostředků pro kompilaci C++ pod Windows

Eclipse předpokládá, že prostředky pro kompilaci programu v C++ Váš operační systém již obsahuje. We Vindows se ale oproti Linuxu defaultně nenachází žádný C++ builder, a proto je nutné jej a další utility doinstalovat.

Podle mých zkušeností (kdy jsem se s různými nastaveními vztekal několik dní), je asi nejschůdnější MinGW. Zde je postup, který se mi osvědčil (je to kombinace nápovědy Eclipse a níže uvedených zdrojů, ale netvrdím, že je to 100% čisté).

Postup

- stáhnout online instalátor MinGW-5.1.4.exe či novější verzi.
- MinGW-5.1.4.exe spustit, zvolit požadovanou verzi (Doporučuji nechat vše defaultně nastavené. Jen při výběru instalovaných komponent odškrtnout MinGW Make - píší to v nápovědě Eclipse.), nainstalovat do C:\\MinGW. (Stažených souborů budou řádově desítky MB.)
- stáhnout debugger gdb-6.6.tar.bz2 a rozbalit do C:\\\MinGW.
- stáhnout MSYS-1.0.10.exe a nainstalovat do adresáře C:\\msys.
- změnit systémovou proměnnou PATH (podle mé zkušenosti jinak při buildu Eclipse křičí, že g++ nelze najít, případně že make nelze najít). Start / Nastavení / Ovládací panely / Systém / Upřesnit / Proměnné prostření / Systémové proměnné - zvolit Path a Upravit - do Hodnoty za poslední středník přidat "C:\\MinGW\\bin;C:\\msys\\bin;". Restartujte Windows!
- vyzkoušet, zda se instalace povedla. Start/Spustit... - napište "cmd" a potvrďte - spustí se příkazová řádka. Napište třeba "make" a potvrďte Enterem. Pokud se neobjeví hláška ve smyslu, že make není názvem vnitřního ani vnějšího příkazu..., instalace byla úspěšná.

Stažení Eclipse CTD

Eclipse CTD (C/C++ Development Tools) nejpohodlněji získáme stažením již připraveného balíčku Eclipse IDE for C/C++ Developers. Stažený archiv pak stačí jen rozbalit a spustit soubor eclipse.exe.

Alternativou (pro začátečníka mnohem složitější) je stažení jen pluginu CTD do již existující instalace Eclipse, postupujte podle anglického návodu na výše uvedené stránce.

Spuštění programu v C++

File / New / C++ Project - zvolte třeba "Hello World" a vyplňte další potřebné údaje. Po vytvoření projektu zvolte Project / Build Project - dojde k vytvoření exe souboru. Před jeho prvním spuštěním jej však musíte v Eclipse zaregistrovat - Run / Run Configuration... - poklepte na C/C++ Application, nazvěte novou konfiguraci a vyberte C/C++ Application pomocí Browse Project.

Nyní by již program měl jít spustit pomocí Run / Run.

Relevantní odkazy

Návod na instalaci Eclipse CDT (soubor doc).
Jak na plugin CDT - C/C++ Development Tool pro Eclipse pod Linuxem a Windows XP - podrobný návod, včetně založení a spuštění prvního projektu v C++.
Instalace Eclipse CDT pod Windows - velmi stručně.
Rubrika Programování | Tagy Eclipse, C++, Instalace, Nastavení, Builder | So 26.09.2009 | 9981x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Čím více toužím něco udělat, tím méně tomu říkám práce."

R. Bach