JanKoWeb: Recenze - Anthony Horowitz: Horory na dobrou noc 2

Anthony Horowitz: Horory na dobrou noc 2

Dalších 9 příběhů plných strachu i černého humoru. Tentokrát se objevuje i několik příběhů s velmi zajímavou stavbou.

Už v příběhu Stopař nás autor celou dobu přesvědčuje o jedné skutečnosti, která se na konci úplně obrátí. Představte si deštivý anglický venkov, na kterém čeká osamělý stopař, který je rozhodnut povraždit celou osádku auta, které mu zastaví. Co může udělat malý chlapec?

Zvuk vraždy je příběh trochu více předvídatelný, o telepatii jedné dívky, která se tak nechtěně dozví něco, co by nejraději nikdy nevěděla...

Spálený je příběh skoro bych řekl až pitoreskní, pokus si tento termín vypůjčím z Poeova díla. Aneb úkladné opalování může být zdraví škodlivé...

Let č. 715 vypráví o jasnozřivosti jedné dívky, která předpoví zkázu jednoho letu. Tento příběh hodnotím jako trochu slabší.

Naproti tomu příběh Výtah je naprosto geniálně postaven a jeho závěr je nejen docela nečekaný, ale hlavně silně černohumorný (pozn. autora: nebo humorně černý?). 

Přeskočil jsem ale příběh Howardův konec, který bych opět řadil mezi ty pitoreskní. Zlobivý raubíř se dostane díky lži do Nebe - ale je to určitě nebe?

Příběh A telefon zmrtvěl má velmi zajímavou stavbu - je tak trochu vyprávěn od konce, i tak má ale velmi zajímavý závěr. Poučení zní - staré telefony mohou být nebezpečné.

Šikmý dům je opět trochu více pitoreskní. Aneb jak může strašidelný dům posloužit "dobré" věci a zbavit utlačované manžely ještě s profitem jejich nepříjemných poloviček...

Nejkratší horor, který byl kdy napsán je jen pár stránkový, ale není psán autorem, nýbrž někým, kdo ví, kde bydlíte...

Vydalo nakladatelství BB art, 2010, Praha. Kniha má 145 stran.

Opět mám jen slova doporučení - skvělé čtení. Vynikající stavba i udržování napětí, originální příběhy, dost nečekané konce. Viz má recenze na první díl - Anthony Horowitz: Horory na dobrou noc 1.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Horor, Napětí | Čt 17.05.2012 | 2300x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"K tomu, abychom mohli empatii dávat, potřebujeme ji sami dostávat."

M. Rosenberg