JanKoWeb: Recenze - Karel Redlich: Za ostnatým drátem

Karel Redlich: Za ostnatým drátem

Jak se dočteme na obalu knížky, jedná se o autentický příběh z nacistických lágrů.

Kniha formátu A5 má asi 140 stran a je rozdělena na několikastránkové kapitoly. Vydalo nakladatelství Votobia v Olomouci roku 2001.

Jedná se o svědectví z nacistických koncentračních táborů - od transportu až po osvobození. Probírány jsou události, které se za dráty táborů denně udávaly. O tom, jak to v táborech chodilo a o lidských osudech.

Autor popisuje jeho "pouť" z Kyjeva do Terezína, odtamtud do Osvětimi a Mauthausenu. Popisuje děsivé praktiky jednotek SS i hyerarchii v koncentračních táborech. Okrajem se věnuje i důležité roli ošetřovny a zevrubnému popisu tamního osazenstva, které mnohdy vězněným lidem zachránili život a ochránili je před injekcí smrti.

Najdeme zde i popis několika termínů, jako třeba "organizovat" - tímto slovem se za dráty táborů označovalo zabavení nějakého malého proviantu (krabičky cigaret, kůrek chleba).

První část knihy je spíš přehledová, jak autor sám píše - tak, aby čtenář nabyl trochu obecného pojetí. Další část knihy se pak věnuje jednotlivým osudům autorových příbuzných a známých.

Kniha je na konci vybavena vysvětlivkovým aparátem.

Určitě stojí za přečtení. Osobně jsem knížku přečetl skoro jedním dechem. Jedná se o očité svědectví, které by nemělo být zapomenuto.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Lágry, Svědectví, Koncentrační tábory | St 07.03.2012 | 1089x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Bezpečí je většinou pověra. Ve skutečnosti neexistuje. Život je buď odvážné dobrodružství, nebo vůbec nic."

H. Kellerová