JanKoWeb: Recenze - William S. Burroughs: Feťák
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den ptačího zpěvu.


William S. Burroughs: Feťák

Z anglického originálu Junky (Penguin Books, 1983) přeložil Josef Raumvolf Vydal Odeon, Praha 1992

Vzhledem k tomu, že je to autobiografický popis, zpověď feťáka, nebudu se zde věnovat příliš literární stránce, ale spíše obsahové.

Kniha má asi 120 stran formátu menšího než A5, formálně je psána v ich-formě.

Bill píše o svých zážitcích s drogou, spíše než o tom se ale čtenář dovídá obecně o životě feťáka tehdejší doby. Bill na začátku říká, že se k drogám dostal z nudy. Popisuje závislost ze svého pohledu, nejen jako psychickou potřebu drogy, ale hlavně jako fyzickou. Dokonce říká, že buňky prostě drogu potřebují jako potravu a má o tom vytvořenu docela podrobnou představu.

Když se Billovi nedostává peněz na drogu, začne ještě s přítelem okrádat opilce v metru, což označuje za běžný přivýdělek feťáka.

Několikrát se dostane do léčebny, ale i po zdánlivém zdolání potřeby se k drogám znovu a znovu vrací. Když se potom s drogami snaží skoncovat, začne zase pít alkohol a málem se tak zabije. Chová se potom velmi agresivně (je zde i scéna, jak zbil kočku a ohrožoval zbraní policistu).

Nejdříve jen sem tam drogy bral, později je začal i prodávat,. Z New Yorku byl za to „vyhnán“ policií. Dovídáme se tedy i o prostředí protidrogového oddělení, na kterém se „živí“ i právníci, kteří „sbalené“ feťáky obhajují. Právník Billovi doporučí, aby raději odjel do Mexika, že bude co nejdéle soud zdržovat.

V Mexiku se pak čtenáři naskýtá obraz silně korupčního prostření a drogového trhu, se kterým spolupracuje i policie.

O manželce Billa se dozvídáme jen asi tolik, že byla. Do děje výrazně nevstupuje.

Vyzdvihl bych, že ač jde o prostředí mně dost neznámé a je občas použito slangového jazyku, zvláštní výrazy Bill v textu většinou sám vysvětlí.

I když je zde předkládáno prostřední dosti kontroverzní, objevují se nejen drogy, ale i homosexualita a další, takříkajíc společenská tabu, není kniha, dovolím si tvrdit, perverzní, jak jsem se zpočátku obával.

Osobně si myslím, že kniha je docela dobrým nastíněním tehdejšího prostředí drogově závislých. Je napsána zajímavým nenásilným způsobem, čte se velmi svižně a je i docela záživná, vzhledem k tomu, že autor střídá prvky reportážní s třeba úvahovými (například o tom, že droga je styl života, který ovládá člověka).

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Povídka, Burroughs | Po 07.12.2009 | 3432x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nezbytným krokem k tomu, abyste od života získali věci, po kterých toužíte, je rozhodnout se, co vlastně chcete."

B. Stein