JanKoWeb: Tvorba webu - RSS zdroj - jak na něj?

RSS zdroj - jak na něj?

RSS zdroj slouží k pohodlnému sledování novinek na oblíbených stránkách bez nutnosti je muset každou chvíli navštěvovat a často pracně hledat, zda vůbec něco nového je... Dnes si tedy povíme, kde RSS zdroj najít, jak a čím jej číst a jak jej vytvořit.

RSS zdroj bývá nějčastěji na webech označen oranžovou ikonkou - Ikona RSS. Případně odkazem s textem jako "RSS zdroj", "Odebírat novinky ze serveru", apod., případně jde vykoukat ze zdrojového kódu stránky.

RSS zdroj je většinou ve formátu xml, aby se dal zpracovat počítačově. Bývá ale i zvykem RSS výstup ostylovat tak, aby byl čitelný i pro člověka - ukázka RSS.

Pro čtení a stahování RSS je výhodné použít některou RSS čtečku, což je program uzpůsobený ke stahování RSS zdrojů. V prohlížeči Opera je třeba zabudovaná a novinky se pak tváří podobně jako příchozí maily. Rozšíření jsou i ve Firefoxu, Chrome... Existuje i řada samostatných programů (na počítač). Na Androidu spousta aplikací, doporučuji Sparse RSS.

Další

RSS čtečky mohou být ale i online - stránky, které shromažďují novinky z mnoha serverů s podobným tematických zaměřením. Pár zajímavých příkladů:
feynman.cz - o vědě, přírodě a vesmíru
scienceweek.cz - aktuální články ze světa vědy, techniky a výzkumu
rssmonitor.cz - monitoring zpravodajských serverů
Pokud programujete v PHP, můžete si udělat na své stránky vlastní čtěčku. Je to docela jednoduché - návod jak na to najdete třeba v článku Jak vytvořit RSS kanál v PHP, nebo Jak na RSS

Rubrika Tvorba webu | Tagy Rss, Novinky | Pá 22.05.2009 | 4048x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Bezpečí je většinou pověra. Ve skutečnosti neexistuje. Život je buď odvážné dobrodružství, nebo vůbec nic."

H. Kellerová