JanKoWeb: Ze života - Film: Python aneb komedie nazvaná hororem
jankoweb.wz.cz
Světový den knihy a autorských práv.


Film: Python aneb komedie nazvaná hororem

Není mým zvykem psát recenze na filmy, ale tento kousek mě opravdu dostal. Onehdy jsem ale dorazil domů pozdě večer a nějak upadl před puštěnou televizi, kde zrovna začínal tento film a nestačil jsem se divit...

Úvodem o co se jednalo: Python (TV film), označen jako horor, USA, 2000, 99 min. Režie: Richard Clabaugh.

No, musím říci, že se tímto filmem (až se skoro stydím to jako film označovat) jsem se jen utvrdil v tom, proč nerad chodím do kina. Vidět tohle v kině, asi bych si něco udělal... Udělal bych si kyj a rozbil bych jim promítačku;-)

Už samotná anotace byla divná - zmutovaný had, z nějakých vojenských experimentů, který ohrožuje malé městečko.

Musím říci, že po pár minutách jsem čekal až do konce filmu jen z obrovské zvědavosti, zda další minuty budou ještě trapnější než ty, které jsem viděl, protože jsem nevěřil, že by něco takového bylo vůbec možné. Ale bylo.

Had měl něco kolem 20 metrů, na mnohých záběrech byl ale tu menší a tu větší. Asi nejvíce mě dostala scéna, kdy se schoval za papírovými krabicemi v maličké garáži (a byl vidět jen ocásek) a když tam přišel majitel a hada bylo všude plno a garáž náhle nabyla rozměru dvoupatrového domu.

Dále had své oběti zpočátku poplivával trávicími šťávami, což samozřejmě jak se ocitl v přítomnosti hlavních "hrdinů" najednou neměl, ke konci již byla tak absurdní scény, že hlavní postava hadovy mlátila pěstí do hlavičky a hadovi to ubližovalo. Stejnému hadovi, o kterém bylo na začátku řečeno, že jeho kůže je odolná i proti protitankové střele, ocas měl ostrý jako mačetu (taky v jedné scéně velmi trapným způsobem usekl jedné oběti hlavu), v mnoha scénách oběti ošklivě pokousal obrovskými zuby a tak dále...

Herecké výkony byly více než hrozné, viděl jsem už i pár naprosto amatérských snímků, které by byly v tomto mnohem lepší. Chvílemi jsem si až říkal, jestli nemají žádný scénář, nebo tak blbě hrají úmyslně. Pohyby, chování i dialogy byly mnohdy tak uhozené, až se člověk skoro neubránil smíchu.

Uvedu pár dalších naprosto nedomyšlených scén. Speciální agenti se vypravili proti hadovi a jeho polohu sledovali na satelitu. Ten ale mohl polohu aktualizovat pouze každých 72 minut. Tedy čekali a když zjistili, že se had nehýbe, vzali partu asi 12 lidí, kteří se tvářili jako profíci, ale vůbec se tak nechovali. Ani jeden neměl shodnou uniformu, většina měla spíše civilní oblečení, krátká trička a zbraně, sem tam někdo vestu, ale spíš rybářskou než vojenskou. Jít na hada, o kterém víte (to jim pověděl profesor, který jej zkoumal), že plive žíravé látky a má neprůstřelnou kůži s pár samopaly, jednou bazukou a granátometem a to bez jediného ochranného prostředku (jediný člen "týmu" neměl ani helmu, ani ochranné brýle a jak říkám většina v pohodičce v krátkém tričku) mi přijde opravu zvláštní. Absurdita scény ale ještě gradovala, když zaměřili místo, kde se had ukrývá a bez toho, že by jej kdokoli z nich viděl, začali zcela naslepo střílet do jedné oblasti, kterou obklíčili (zdůrazňuji obklíčili - stáli vypadalo to prakticky v kruhu a pálili totálně naslepo!). Když uznali, že vyplácali dost munice, zastavili palbu a šli se podívat, kam vlastně stříleli. Načež velitel se najednou velitel "zásahu" sehnul pro něco na zem a narovnal se k cárem kůže, dlouhé asi 120 cm a široké tak 15 cm a prohlásil, že se had svlékl. Had, kterých na většiny scénách dosahoval velikosti čtyřpatrového domu.

Další jedna z asi nejhloupějších scén byla ta, kdy se "hrdina" přivázal na lano v podzemní chodbě, ve které utíkal před hadem, jehož druhý konec jeho kamarádi připevnili za auto a rozjeli se, aby jej "v poslední" chvíli z chodby vytáhli šachtou, která vedla na povrch k autu. Vzhledem k tomu, že "hrdina" byl přivázán za popruh na zádech a lano vedlo před okraj šachty, nechtěl bych vidět, jak pěkně by se přelomil v zádech jen co by jej tažené lano vzalo o okraj šachty. Ale samozřejmě se mu nic takového nestalo a on se úplně v v pohodě ocitl na povrchu.

Dále v šachtě "hrdinové" nastražili výbušninu s dálkovým odpalováním (je dobré znát ve stresových situacích, jak zapojit trhavinu, kterou nikdo léta nepoužíval). Ale když ji chtěli odpálit, nešlo to, což profesor komentoval slovy, že had jistě odpojil dráty, vedoucí k odpalovacímu zařízení. Jo, není nad elektrotechnicky vzdělané hady.

Výborná byla i scéna, ve které had velmi inteligentně zavřel ocáskem dveře, aby si mohl smlsnout na jedné slečně, co se právě chystala do vany, načež potom před hadem začala utíkat, poté ujíždět autem, pak na kole (chvilku ot spíš vypadalo jako výlet než boj o přežití)... A zapomněl jsem dodat, že to vše ručníku, ve kterém šla do koupelny.

Pokud by film nebyl oficiálně označen jako horor, dalo by se mluvit o (sice dost trapné) hodně průměrné parodii. Ale oficiální označení filmu skutečně nechápu...

Tedy, pokud chcete vidět film, jaký jste patrně ještě neviděli, mrkněte se naň;-)

Rubrika Ze života | Tagy Film, Python | So 28.05.2011 | 1064x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Pokud jsou ve vašem životě věci, které se vždycky obtížně hledají, je to patrně proto, že nemají své vlastní místo."

R. Emmettová