JanKoWeb: Počítače a IT - Jak mít Facebook (aspoń trochu) pod kontrolou
jankoweb.wz.cz
Světový den laboratorních zvířat.


Jak mít Facebook (aspoń trochu) pod kontrolou

Dlouho jsem válčil s tím, jak Facebook používat s mírou a nepěstovat si na něm nezdravou závislost (statusy a zprávy v reálném čase často vedou k tomu, že má člověk tendenci sledovat je pořád, co se děje). Osobně se mi osvědčilo několik věcí:

Na počítači

  1. na zprávy používám stránku https://www.messenger.com - jsou na ní jen zprávy a neruší nic jiného (jakmile čtu zprávy přes hlavní stránku Facebooku, typicky po chvíli začnu pročítat statusy a procházet, co se děje); Messenger používám pro realtime komunikaci a jen pro podstatné věci
  2. na Facebook jsem si nastavil brutálně složité heslo, které si nepamatuji a mám jen jen napsané na tajném místě hodně hluboko v šuplíku. Na osobním počítači jen mám uložené v prohlížeči, ale v mobilu ani na počítači v práci ne (tam pouze na Messenger). Z toho plyne, že na Facebook chodím jen z domácího počítače, v práci mě nic nerozptyluje (a i kdybych měl nutkání kouknout na Facebook, prostě smůla - protože si to heslo nepamatuji;) ) a na mobilu na něj taky nečučím (není nic snazšího než si vypracovat zvyk, že než jdete spát, ještě přece musíte zkontrolovat novinky na Facebooku). 
  3. na události mám nastavené notifikace na mailhttp://jankoweb.wz.cz/blog/pocitace-a-it/facebook-notifikace-na-mail-o-nove-udalosti/ (a všechny ostatní mám zakázané)
  4. hlavní stránku mám profiltrovanou - http://jankoweb.wz.cz/blog/pocitace-a-it/facebook-filtrace-prispevku-na-zdi/

Na Androidu 

  1. na Androidu jsem odinstaloval aplikaci Facebook (chvíli jsem používal odlehčenou verzi Facebook Lite, ale nakonec jsem ji vyhodil taky; když chci něco sdílet, dělám to jen z počítače)
  2. mám tam jen aplikaci Messenger - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.orca&hl=cs; na mobilu mám jen notifikace na zprávy z Facebooku (a s výhodou používám často jen odpověď přímo z notifikace - zdvižený palec - OK, což neubírá čas z limitu)
  3. používám aplikaci AppDetox https://play.google.com/store/apps/details?id=de.dfki.appdetox&hl=cs, ve které je možné nastavit limity pro jednotlivé aplikace (například zakázat je v určitých dnech, hodinách, omezi čas jejich používání). Pro Messenger mám nastaven limit na 10min denně.

Soukromí a bezpečnost

Spousta lidí má za to, že je fuk, co o sobě na Facebooku sdílí a bezpečnost vůbec neřeší. Příkladů, jak se takové údaje dají zneužít, je mnoho (od phisingu, přes podvodné profily založené za různými účely, až přes obyčejné šmírování lidí známých přáteli, co zrovna nemají co dělat). Asi nejvíce mě osobně dostalo toto - http://www.zive.cz/clanky/facebook-o-nas-vi-vse-diky-dobre-skrytemu-vyhledavaci-se-to-dozvi-i-ostatni/sc-3-a-186184/default.aspx#part=1. Jde o kontextové vyhledávání, které pro laika není úplně triviální, ale pokud se v tom trochu vyznáte, dá se dost využít i zneužít.

Za největší bezpečnostní riziko Facebooku ale považuji to, že vás může kdokoli označit na fotce (a to i dokonce když na Facebooku nejste, i když ne tak snadno) - a tím vám po  internetu koluje dost citlivý osobní údaj - jméno spojené s vaším obličejem. Může vás uklidnit ale to, že s tím nemáte šanci vůbec nic udělat - a je úplně jedno, zda Facebook máte nebo ne (jediné, co musím dát za pravdu lidem, co Facebook nemají je to, že přece jen pravděpodobnost, že to někdo udělá, je z nich menší, pokud kolem sebe mají samé přátele, co Facebook taky nemají).

Zde nabízím příklad nastavení, jak to mám já (defaultně to myslím tak restriktivní není, takže doporučují zkontrolovat) - klik na šipku v pravé horní části stránky / Nastavení a pak volte z.

Nastavení soukromí
Nastavení soukromí
Nastavení označování
Nastavení označování
V neposlední řadě zkontrolujte, jak váš profil vidí člověk, kterého nemáte v přátelích (a tím pádem kdokoli - personalista, do jehož firmy se hlásíte, někdo, kdo si s vámi chce vyřídit účty a hledá na vás nějakou šikovnou špínu, nebo prostě náhodný slídil, kterého zaujala vaše profilová fotka v plavkách).
Jak mě vidí neznámý člověk
Jak mě vidí neznámý člověk - vyvolání
Jak mě vidí neznámý člověk - zobrazení. Doporučuji projít všechny karty.
Jak mě vidí neznámý člověk - zobrazení. Doporučuji projít všechny karty.

 

Rubrika Počítače a IT | Tagy Facebook | Pá 21.04.2017 | 721x

Související články:

Jak mít Facebook (aspoń trochu) pod kontrolou (vydáno Pá 21.04.2017, 12:02) - právě čtete
Facebook: mít či nemít? Jak jej používat rozumně. Očima odpůrce, uživatele i organizátora. (vydáno Út 07.03.2017, 14:43)
Facebook: notifikace na mail o nové události (vydáno Út 07.03.2017, 14:26)
Facebook: nezobrazovat příspěvky přátelů přátel (vydáno St 27.04.2016, 10:20)
Facebook: filtrace příspěvků na zdi (vydáno St 31.07.2013, 21:09)
Facebook: nastavení soukromí (vydáno St 17.10.2012, 12:39)
Facebook: obrázek a popis webu při sdílení a jeho obnovení (vydáno Út 08.03.2011, 15:47)
Optimalizace webu pro Facebook (vydáno Čt 09.09.2010, 19:34)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Domnívám se, že politik může říkat pravdu a žít v souladu se svým svědomím. Já se o to alespoň snažím."

V. Havel