JanKoWeb: Recenze - Alois a Vilém Mrštíkové: Maryša

Alois a Vilém Mrštíkové: Maryša

Drama z jižní Moravy. Maryša je dcerou Lízala, který se domluví s mlynářem Vávrou, aby si Maryšu vzal...

Maryša má ale ráda Francka (kterého ale nemůže vystát pantáta) a o Vávrovi nechce ani slyšet. Francek ale odejde na vojnu a Maryša si Vávru pro obrovský tlak rodičů vezme. Když se Francek po dvou letech vrátí z vojny, je Maryša úplně sešlá, a protože ji Vávra bije, stala se z energického děvčete psychicky zdeptanou ženou. Francek na ní ale na vojně nezapomněl a chce se s ní dál stýkat. Maryša ale nechce (se svým osudem se smířila) a až když Vávra po Franckovi, který u Maryši byl, vystřelí, rozhodne se, že Vávru otráví. Ráno mu proto do kávy nasype jed. Vávra umírá...

Tato hra je rozsahově poměrně malá, necelých 65 stránek A5. Dialogy postav jsou většinou velmi krátké, proslov delší než půl stránky je prakticky výjimečný. V rozhovorech postav je užíváno moravského nářečí, což je docela hezké. Nářečí je zcela srozumitelné, jen si na to člověk na začátku musí chvilku zvyknout.

Co se postav týče, spočítali by se na prstech jedné ruky (nepočítáme-li postavy typu 1. soused, 2. soused atd.). Prakticky bychom si podle mě vystačili jen s Maryšou, Vávrou, Lízalem, Franckem a hospodským. Ostatní (pokud si dobře vzpomínám) do hry nic zásadního nepřinášejí. Takovou neutrální postavou je stará Horačka, na jejíž radu Maryša ke svatbě raději svolí.

Hlavním motivem je zde upozornění na důsledky domluvených svateb. Sám Vávra na konci lituje toho, že se snažil Maryšu mermomocí vdát, když mu to v hospodě připomínají.

Poměrně zajímavé je sledovat proměnu Maryši. Ta nejdříve rezolutně odmítá svatbu s Vávrou, ale na tlak rodičů, kteří se na ní velice zlobí, nakonec poslušně svolí, i když ví, že žít s o dvacet let starším vdovcem nebude únosné. Přesto se ale zapře a Vávru si vezme. Snáší od něj bití (o kterém je tam jen zmínka), ale nestěžuje si. Naopak. Po příchodu Francka, který ji přemlouvá, aby s ním utekla, mu řekne, že je jednou Vávrovou ženou a ač ho přímo ráda nemá, něco takového by neudělala. Obrat nastane ve chvíli, kdy začne Vávra po Franckovi střílet. To už Maryša nevydrží a pošle za Franckem svou služebnou se zprávou, že s ním uteče. Ráno potom Vávru otráví (doslova).

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Hra, Drama, Mrštíci, Káva | Út 30.03.2010 | 3069x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Stejně jako nevíme, co je život, nemůžeme vědět, co je smrt."

Konfucius