JanKoWeb: Programování - Číselné soustavy používané v programech

Číselné soustavy používané v programech

Sám jsem do nedávna měl trochu nepořádek v tom, jak se která číselná soustava v programech označuje a proč a tak jsem sepsal tento krátký článek o číselných soustavách, používaných někdy při programování...

Desítková (decimální) soustava

Jak název napovídá, jedná se o soustavu se základem 10. Desítková soustava je člověku asi nejvíce jasná, protože většina lidí má při troše opatrnosti a štěstí přesně 10 prstů na obou rukou.

Když se podíváme na to, jak je tvořena, můžeme snáze pochopit i ty ostatní, se základem jiným, než je číslo 10.

Vezměme si například číslo 453 = 4*10*10 + 5*10 + 3*1 (což je deset na nultou). Číslice nejvíce vpravo je tedy násobena nultou mocninou základu, druhá zprava první mocninou a tak dále. Analogicky je to i v jiných číselných soustavách, jen mocnina čísla 10 bude nahrazena mocninou základu dané soustavy.

Šestnáctková (hexadecimální) soustava

Soustava se základem 16. Co se praktického použití týče, v jazyku C++ se před hexadecimální zápis čísla přidává předpona (prefix) "0x" (nula iks). Zápis pak vypadá například takto: 0xAD32. V textu jsou možná také označení indexem "H" na konci čísla, malým "h" připojeným na konec, či ".H".

Hexadecimální soustava se používá pro zkrácení zápisu dlouhých čísel v dvojkovém kódu. Např. číslo "11" (dekadické) reprezentuje v dvojkové (binární) soustavě sekvence "1011", kdežto v šestnáctkové (hexadecimální) jen "B".

Výhodou šestnáctkové soustavy pro počítačové využití je snadný přepis ze soustavy dvojkové. Každé čtveřici (čteno zprava) binárního zápisu čísla odpovídá přesně jedna číslice šestnáctková.

Dvojková (binární) soustava

Používá se v počítačové řeči, protože se dobře interpretuje v elektronice logickým stavem 0 a 1.

Rubrika Programování | Tagy Programování, Soustavy, Matematika | St 30.09.2009 | 4470x

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Stejně jako nevíme, co je život, nemůžeme vědět, co je smrt."

Konfucius