JanKoWeb: Recenze - Karel Havlíček Borovský: Satiry
jankoweb.wz.cz
Mezinárodní den památek a sídel.


Karel Havlíček Borovský: Satiry

Obecně o satirách Karla Havlíčka Borovského...

Nejdřív se jen zmíním o epigramech, které se mi náhodou také dostaly do rukou. V drtivé většině jsou buď proti Habsbursku nebo církvi, ale řekl bych, že nejsou, tedy až na výjimky – např. jako „Vrahu rakušane“, zase tak ostré. Musím však podotknout, že proti satirám, o kterých se budu zmiňovat za chvíli, jsou Havlíčkovi epigramy, alespoň ty, které jsem četl („Namátkovým výběrem – ale nebojte se, ne dva jako u povídek Světlé... - Byly tři... ...a - tohle byl, -- vtip... Už jsem zticha.“ pozn. autora), poměrně nezajímavé. Vtipný byl tak jeden z deseti, rýmy nebyly nikterak vynikající a mnohým by dnešní čtenář – opravuji – mnohým jsem ani moc neporozuměl, protože to byly patrně reakce na soudobě aktuální témata. Tolik k epigramům, hurá na satiry.

Mám-li říci něco na úvod k satirám, bylo by to asi tolik, že nejen že jsou perfektně veršované (tím chci říci, že rýmy jsou mnohdy velmi povedené, např. i na osobní jména), ale přitom i dějově velice záživné. Chcete-li se posmát a zároveň se trochu zamyslet, doporučuji zejména Křest svatého Vladimíra (na začátku jsou ale vulgarismy – ale opět hezky zveršované), pokud byste to nepřenesli přes srdce, doporučil bych tedy Tyrolské elegie. Král Lávra příliš humorný není, ten je spíše na zamyšlení.

Verše satir jsou většinou podle modelu ABCB, což přispívá dobrému počitku a čtivosti, protože člověk jako já části veršů nezapomíná jako u složitějších modelů, ve kterých se člověk občas ztratí, a proto má pak pocit, že verše nejsou dobře napsány. Ne, že bych byl nějaký „veršolog“ (hezké slovo), ale řekl bych, že níže uvedené satiry jsou opravdu po „poeziální“ (další hezké slovo) stránce vynikající.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Satira, Borovský, Humor | So 06.03.2010 | 2124x

Související články:

Karel Havlíček Borovský: Tyrolské elegie (vydáno St 10.03.2010, 20:35)
Karel Havlíček Borovský: Král Lávra (vydáno Po 08.03.2010, 20:35)
Karel Havlíček Borovský: Satiry (vydáno So 06.03.2010, 20:35) - právě čtete
Karel Havlíček Borovský: Křest svatého Vladimíra (vydáno Čt 04.03.2010, 20:35)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"An engineer thinks that his equations are an approximation to reality. A physicist thinks reality is an approximation to his equations. A mathematician doesn't care."

?