JanKoWeb: Recenze - Karel Havlíček Borovský: Tyrolské elegie
jankoweb.wz.cz
Světový den duševního vlastnictví.


Karel Havlíček Borovský: Tyrolské elegie

Na Tyrolských elegiích se dobře dokazuje, že Havlíčkovi verše stojí opravdu za pozornost, protože zde bez újmy na ději úspěšně zveršoval i jména představitelů policie a dalších...

Hlavním prostředkem se v této satiře stala Havlíčkovi ironie („Od všech z Vídně pozdravení, pan Bach je líbá...) a sarkasmus (parafráze zatýkacího rozkazu „Bach mi píše jako doktor, že mi zdraví v Čechách nesvědčí, že prej potřebuju změnu povětří.“). Předchozí větu jsem si dovolil „obšlehnout“ z Přehledných dějin české literatury, neb bych to asi výstižněji neřekl, a hlavně proto, že si již přesně a doslovně nepamatuji žádný příkladný verš.

Tyrolské elegie tedy ironicky popisují Havlíčkovo zatčení a jeho transport do tyrolského Brixenu. Havlíček si dělá legraci ze svého zatčení, o čemž vypravuje měsíčku (vůbec celá satira, a to platí i o Křestu sv. Vladimíra i o Králi Lávrovi, je psána lidovým, tj. naprosto přístupným, jazykem), a které označuje za ranní návštěvu policie a jeho transport do Brixenu pak jako výlet, na který ho zve sám policejní ministr Bach za účelem nadýchání se čerstvého alpského vzdoušku. Když ale pak již jedou do Brixenu, splaší se koně a Havlíček to komentuje slovy, ve smyslu „je mezi námi někdo špatný a ten by měl vyskočit“, na což vyskočí všichni policajti, a tak na ně Havlíček musí počkat v hospodě, kam se po dlouhé době doplazí pomlácení, což je opět barvitě a sarkasticky vylíčeno.

Verše jsou podle modelu ABCB, ale i tak se čtou dosti svižně. Nepatrné problémy nastávají občas u slov, která se dnes již nepoužívají nebo u vlastních jmen, ale vše, nebo aspoň téměř vše, je vysvětleno v poznámkách na konci knížky. Rozsah této satiry je asi 20 stránek veršů, takže fakticky mnohem méně.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Borovský, Satira, Humor, Elegie | St 10.03.2010 | 5023x

Související články:

Karel Havlíček Borovský: Tyrolské elegie (vydáno St 10.03.2010, 20:35) - právě čtete
Karel Havlíček Borovský: Král Lávra (vydáno Po 08.03.2010, 20:35)
Karel Havlíček Borovský: Satiry (vydáno So 06.03.2010, 20:35)
Karel Havlíček Borovský: Křest svatého Vladimíra (vydáno Čt 04.03.2010, 20:35)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nejjistější způsob, jak zdvojnásobit své peníze, je přeložit je napůl a strčit je do kapsy."

K. Hubbard