JanKoWeb: Recenze - Marshall B. Rosenberg: Nenásilná komunikace
jankoweb.wz.cz
Světový den grafiky.


Marshall B. Rosenberg: Nenásilná komunikace

Nádherná kniha, zabývající se komunikací mezi lidmi. Můžeme ji považovat i za jakousi příručku osobního rozvoje a principů, jenž přispívají k hladké, nenásilné komunikaci, která obohatí obě komunikující strany...

Kniha je formátu A5 o rozsahu asi 220 stran.

Marshall B. Rosenberg, podle několika zmínek v textu, vystudovaný psycholog, který se dal na dráhu výchovy k nenásilné komunikace (NVC - NonViolent Communication).

Nejdůležitější jsou podle nenásilné komunikace tři, resp, čtyři kroky: pozorování, pocity, potřeby a prosba.

Nejčastější napětí a nedorozumění v mezilidské komunikaci je totiž špatným pochopením mluvčího. Autor zdůrazňuje, že osvojením si metod nenásilné komunikace se můžeme nejen vyhnout nedorozuměním, ale zároveň nás to naučí i reagovat na případné slovní útoky a výpady (pozn. autora: a to bez monoklů).

Kniha obsahuje řadu příkladů z praxe a reálné dialogy, se kterými se autor někdy setkal a na nichž ilustruje chyby, kterých se lidé v komunikaci někdy nechtěně dopouští. Ukazuje na nich, jak lidé vnímají naše různé výroky a jak se vyhnout nedorozumění a navodit naopak empatii, která je v nenásilné komunikaci velice důležitá.

Co se formální stránky knihy týče, je myslím moc hezky logicky členěna, z čehož jde vidět, že autorem je člověk, který rozumí nejen dané problematice, ale také didaktice. V jednotlivých kapitolách jsou totiž důležité myšlenky vytištěny tučně a odsazeny od okolního textu, což velice usnadňuje jednak navigaci, pokud se k nějakému odstavci chcete vrátit, a zároveň dělá líbivé a praktické předěly v textu.

Jak jsem již naznačil, kniha je členěna do několika kapitol. Na konci každé kapitoly najde čtenář shrnutí nejdůležitějších myšlenek, stejně jako cvičení na ověření pochopení probíraného tématu.

U cvičení bych se na chvilku zastavil. Jedná se většinou třeba o deset výroků, ze kterých máte označit ty, které se týkají aktuální kapitoly. Například rozpoznat ve výroku, kdy mluvčí líčí své pocity a kdy už sklouzává k hodnocení.

Na konci každého cvičení je klíč (pozn. autora: zámek nikoli), ve kterém autor nenastiňuje pouze podle něj správné odpovědi, nýbrž své názory podrobně zdůvodňuje a uvádí příklad, jak výrok upravit, aby splňoval zadání.

Na knize se mi moc líbí, jakým způsobem je napsána. Autor své myšlenky nenutí, pouze je čtenáři předkládá a to ve velmi pěkné formě. Téměř by se dalo říci, že se čtenářem rozmlouvá a mluví s ním jako se sobě rovným. Jde vidět, že pan Rosenberg je opravdu odborník na slovo vzatý. Čtení knihy je uklidňující, příjemné a harmonické...

Závěrem: co se formálního zpracování knihy týče, hodnotím jej jako vysoce kvalitní. Po myšlenkové stránce je tato kniha naprosto vynikající a myslím, že vedle Malého prince by měla patřit ke knihám, které by si měl přečíst každý.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Komunikace, Rozvoj, Psychologie, Sociologie, Osobní rozvoj | St 15.09.2010 | 4346x

Související články:

Rita Emmettová: Cokoli můžete odložit na zítra, zásadně nedělejte dnes (vydáno Pá 17.09.2010, 21:33)
Adrián Paenza: Matematiko, jsi to ty? (vydáno Čt 16.09.2010, 13:33)
Marshall B. Rosenberg: Nenásilná komunikace (vydáno St 15.09.2010, 21:12) - právě čtete
Ivan Vágner: Televizní noviny – psychický nátlak? (vydáno Ne 04.10.2009, 21:55)
Albert-László Barabási: V pavučině sítí (vydáno Čt 30.04.2009, 17:24)
Desmond Morris: Lidský živočich (vydáno Čt 30.04.2009, 17:02)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Nemůžete si stanovit směr, kterým chceme jít, dokud nevíte, kde jste."

NN