JanKoWeb: Recenze - Marshall B. Rosenberg: Nenásilná komunikace
jankoweb.wz.cz
Den Červeného kříže a Osvobození ČR.


Marshall B. Rosenberg: Nenásilná komunikace

Nádherná kniha, zabývající se komunikací mezi lidmi. Můžeme ji považovat i za jakousi příručku osobního rozvoje a principů, jenž přispívají k hladké, nenásilné komunikaci, která obohatí obě komunikující strany...

Kniha je formátu A5 o rozsahu asi 220 stran.

Marshall B. Rosenberg, podle několika zmínek v textu, vystudovaný psycholog, který se dal na dráhu výchovy k nenásilné komunikace (NVC - NonViolent Communication).

Nejdůležitější jsou podle nenásilné komunikace tři, resp, čtyři kroky: pozorování, pocity, potřeby a prosba.

Nejčastější napětí a nedorozumění v mezilidské komunikaci je totiž špatným pochopením mluvčího. Autor zdůrazňuje, že osvojením si metod nenásilné komunikace se můžeme nejen vyhnout nedorozuměním, ale zároveň nás to naučí i reagovat na případné slovní útoky a výpady (pozn. autora: a to bez monoklů).

Kniha obsahuje řadu příkladů z praxe a reálné dialogy, se kterými se autor někdy setkal a na nichž ilustruje chyby, kterých se lidé v komunikaci někdy nechtěně dopouští. Ukazuje na nich, jak lidé vnímají naše různé výroky a jak se vyhnout nedorozumění a navodit naopak empatii, která je v nenásilné komunikaci velice důležitá.

Co se formální stránky knihy týče, je myslím moc hezky logicky členěna, z čehož jde vidět, že autorem je člověk, který rozumí nejen dané problematice, ale také didaktice. V jednotlivých kapitolách jsou totiž důležité myšlenky vytištěny tučně a odsazeny od okolního textu, což velice usnadňuje jednak navigaci, pokud se k nějakému odstavci chcete vrátit, a zároveň dělá líbivé a praktické předěly v textu.

Jak jsem již naznačil, kniha je členěna do několika kapitol. Na konci každé kapitoly najde čtenář shrnutí nejdůležitějších myšlenek, stejně jako cvičení na ověření pochopení probíraného tématu.

U cvičení bych se na chvilku zastavil. Jedná se většinou třeba o deset výroků, ze kterých máte označit ty, které se týkají aktuální kapitoly. Například rozpoznat ve výroku, kdy mluvčí líčí své pocity a kdy už sklouzává k hodnocení.

Na konci každého cvičení je klíč (pozn. autora: zámek nikoli), ve kterém autor nenastiňuje pouze podle něj správné odpovědi, nýbrž své názory podrobně zdůvodňuje a uvádí příklad, jak výrok upravit, aby splňoval zadání.

Na knize se mi moc líbí, jakým způsobem je napsána. Autor své myšlenky nenutí, pouze je čtenáři předkládá a to ve velmi pěkné formě. Téměř by se dalo říci, že se čtenářem rozmlouvá a mluví s ním jako se sobě rovným. Jde vidět, že pan Rosenberg je opravdu odborník na slovo vzatý. Čtení knihy je uklidňující, příjemné a harmonické...

Závěrem: co se formálního zpracování knihy týče, hodnotím jej jako vysoce kvalitní. Po myšlenkové stránce je tato kniha naprosto vynikající a myslím, že vedle Malého prince by měla patřit ke knihám, které by si měl přečíst každý.

Vyhledat titul: Městská knihovna Praha
Rubrika Recenze | Tagy Komunikace, Rozvoj, Psychologie, Sociologie, Osobní rozvoj | St 15.09.2010 | 4354x

Související články:

Rita Emmettová: Cokoli můžete odložit na zítra, zásadně nedělejte dnes (vydáno Pá 17.09.2010, 21:33)
Adrián Paenza: Matematiko, jsi to ty? (vydáno Čt 16.09.2010, 13:33)
Marshall B. Rosenberg: Nenásilná komunikace (vydáno St 15.09.2010, 21:12) - právě čtete
Ivan Vágner: Televizní noviny – psychický nátlak? (vydáno Ne 04.10.2009, 21:55)
Albert-László Barabási: V pavučině sítí (vydáno Čt 30.04.2009, 17:24)
Desmond Morris: Lidský živočich (vydáno Čt 30.04.2009, 17:02)

Náhodné články

Tento web jsem zakládal na střední, v roce 2008. Je zde hlavně archiv mé tvorby.

Aktuální věci publikuji kvůli úspoře času na Twitter.

Honza

"Žádné zlo se ještě nepodařilo odstranit tím, že byly odstraněny jeho symptomy. Je třeba odstranit jeho kauzu."

V. Havel